Groeimindset: iedere dag 1% beter

Volgens mij is een groeimindset de belangrijkste eigenschap die je als mens kunt bezitten. Onmisbaar dus als je vooruit wilt in je leven of wilt deelnemen aan een mastermind.

Zelf stond ik vroeger bekend als een notoire klager, “een dag niet geklaagd, is een dag niet geleefd”, zei ik regelmatig. Ik kon me echt om het kleinste dingetje druk maken. Heel vermoeiend. En niet alleen voor mezelf(!) Niet dat ik nooit meer klaag hoor, integendeel. En eerlijk gezegd, het lucht ook af en toe op.

Ik voelde mezelf steeds vaker ongelukkig, zomaar, zonder reden. Ik had toch alles? Een baan, een toffe vriendin, een eigen huisje… Ik dacht vaak “is dit het nou?” Ja dit is het, deal with it”. Ik had een ‘fixed mindset’ oftewel: ik was gestopt met mezelf ontwikkelen. Overgewicht door een ongezonde levensstijl, vaak hoofdpijn, last van mijn darmen, slecht slapen, problemen aan de knie, pijn aan mijn been, het waren allemaal fysieke signalen. Maar ik negeerde ze. Dat gaat vanzelf over dacht ik…

Tot ik het volgende inzicht kreeg: door de beren op mijn pad te mijden, ging ik niet meer de richting op die ik ├ęcht wilde. Teveel gefocust op banale zaken en dingen waar je toch niets aan kunt veranderen, ik had geen duidelijk doel meer voor ogen

Wil ik zo oud worden? Of wil ik fit en vitaal door het leven gaan? Toen heb ik de klik gemaakt, vanaf nu ga ik mezelf iedere dag iedere dag verbeteren, al is het maar een beetje, al is het maar 1%. Wat ik toen nog niet wist is wat voor mega-effect die 1% heeft op termijn*. 

De grappige spreuk van Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” staat op het bureaublad van mijn pc. Als ik weer twijfels voel, denk ik aan die woorden. Buiten de comfortzone, juist daar ligt de groei.

*Als je iedere dag 1% groeit, groei je (door het ‘rente op rente’-effect) ieder jaar met maar liefst 3778%! Dat is pas een rendement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *