Internetdieet

Geïnspireerd door Eelcodeboer en Mark van Siegenbeek Heukelom heb ik deze week geëxperimenteerd met een internetdieet. Ja je leest het goed, ik een dieet!

Wat is dat voor een dieet, hoor ik je zeggen? Wel, je gaat gewoon overdag de hele dag OFFLINE, lekker #oldskool…Iedereen die mij kent weet dat ik niet zo houd van diëten. Maar dat is dan vooral omdat ik niet geloof in het lange termijn effect van iets tijdelijk niet meer ‘mogen’ consumeren.  Uit ervaring weet dat consuminderen voor mij beter werkt. Daarom heb ik gezocht naar een goede balans:

 • Offline tussen 9u en 17u
 • max. 30 minuten online vóór 9u (mails/voorbereiding)
 • max. 30 minuten online na 17u (surfen/mails/social/followup)
 • 1x om 12.30 werkmail checken op belangrijke berichten
 • uitzondering voor bankzaken en navigatie

Voor mij betekende dat ook schrappen in mijn dagelijkse ‘gewoonten’, gewoonweg omdat ik daar nu geen ‘tijd’ meer voor had:

 • geen gesurf meer op sport-, nieuws, en weetjessites (die laatste mis ik heel hard 😉)
 • geen whatsapp groepsberichten meer (behalve DM-werk en familie)
 • stoppen met doelloos door mijn insta/facebook/linkedIn tijdlijn scrollen
 • max. 2x per dag Gmail checken

Wist je dat je dit op je mobiel trouwens heel makkelijk blokkeren (via Iphone -> instellingen ->Schermtijd; Android apps zoals Quality Time en Freedom).

Ik probeer het nu twee weken en moet zeggen: het écht lastiger dan ik dacht. Wel merk ik nu al voordelen door bepaalde prikkels buiten te sluiten:

 1. ik hou meer tijd over, die benut ik voor ontspanning, zoals even puzzelen (wat was dat lang geleden), een goed boek of podcast en lekker sporten;
 2. mijn hoofd is vaker vrij voor goede ideeën en
 3. ik voel ik me veel relaxter, omdat ik (pas na een paar dagen) niet meer constant het idee heb dat ik van alles mis.

Al bij al ben ik misschien toch verslaafder aan sociale media dan ik dacht, dus dit experiment wordt (voor wat betreft social) wegens succes verlengd. Verder merk ik dat ik bewuster ben gaan surfen online. Af en toe betrap ik mezelf weer in een ‘surfroes’, maar over het algemeen ben ik wel bewuster gaan surfen tijdens mijn momenten ónline. Even snel iets opzoeken op Google is er ook niet bij, dat is even wennen, maar aan de andere kant ook wel bevrijdend: als het echt belangrijk is zoek ik het later wel op.

Wil jij productiever worden? Wil jij meer gedaan krijgen in dezelfde tijd? Zet je ‘minitoverdoos’ dan eens een paar uur op vliegtuigstand. Denk dan eens na waar jij je tijd (beter) aan kan besteden. Minder online time betekent: meer tijd voor je business, hobbies, je partner…

@Mindful.Barista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *